Katsellessani Suomen Diili-ohjelmaan, aloin ajattelemaan omaa näkemystäni siitä minkälainen on suomalainen maatalous vuonna 2020.
Selväähän on että suuret ikäluokat poistuvat työelämästä ja suurissa ikäluokissa on paljon maataloustuottajia. Jäähdytteleviä viljelijöitä on paljon, he ovat kokoluokaltaan pieniä tiloja ja nimenomaan tuottajia. Tulevaisuuden ruuan tuottaa maatalousyrittäjät ja isommissa yksiköissä.
Maatalous tulee jakautumaan mielestäni kolmeen ryhmään. Ryhmä yksi ja suurin tuotannoltaan on isot, koneellistetut tilat. Toinen on pienemmät, lähiruokaan erikoistuneet yrittäjät, luultavasti jotenkin alkuperäistä raaka-ainettaan jalostamalla. Kolmas on luomu joka tulee myös jakautumaan kahteen ensimmäiseen ryhmään.
Minä näen itseni ja tilamme ryhmässä kaksi, siksi että jättimäinen tuotanto ei kiinnosta. Luomutuottajaksikaan en ala, sillä tuottamamme tavanomainen ruoka on erittäin puhdasta, emmekä ota maasta liikaa pois, vaan sinne laitetaan se mitä kasvi elääkseen tarvii ja korjataan sadon myötä pois. Lisäksi haluan tuntea eläimeni, pitää yrityksen langat käsissäni ja vaikuttaa suoraan kaikkeen eläimistä tuotteeseen itse omalla tekemiselläni. Tämä ei onnistuisi monen sadan lehmän maitotilalla.
Pieni unelma olisi saada oma lähiruoka ”brändi”. Eli aitoa maitoa, leipäjuustoa, mahdollisesti myös muita juustoja, jugurttia omasta maidosta ja itse kasvatetuista marjoista. Lisäksi naudanlihaa eri muodoissa. Myös muita elintarvikkeita eli perunaa, porkkanaa ja muita kasviksia.
Kuinka maatalous sitten pärjää, se jää nähtäväksi. Tällähetkellä tuotteen hinnasta 1/3 on erilaisia tukia, mistä tuottajat eivät pidä vaan hinta haluttaisiin suoraan tuotteesta. Tulevaisuuden tukipolitiikka on täysin auki mutta se on selvää että tälläisillä maailman markkinoiden heilahduksilla ja euron kriisillä tulevat maataloustuet tippumaan nykyiseltä tasolta.
Mistä se raha sitten on pois, luultavasti suoraan tuottajan selkärannasta mutta myös ruoka tulee kallistumaan.
Ihmiset ovat alkaneet myös välittää siitä mitä syövät ja lähellä tuotettu ruoka on lähitulevaisuussa In. Siihen unelmaan ei kuitenkaan kannata liikaa tuudittautua, sillä kun huomataan iso raha-aukko joka lähtee suoraan isojen ruokakauppaketjujen kassavirrasta, asiaan tullaan puuttumaan poliittisella tasolla. S- ja K-ryhmä tukee monia poliitikkoja rahallisesti ja näin ollen ostaa kannatusta omille tarkoitusperilleen. Suomalaista korruptiota jota aika harva haluaa myöntää.
Ilman ruokaa ei voi elää ja sekä tuottajat että kuluttajat hyötyisivät tilanteesta jos ruoka haettaisiin suoraan tilalta. Näin jäisi monta välikättä ja hienoja pakkauksia pois välistä. Se olisi myös luontoystävällistä kun ottaa huomioon raaka-aineen kulun tehtaalle, varastoon, kauppaan ja vasta sieltä kuluttajalle. Tuottaja saisi oikean hinnan ja kuluttaja halvemman hinnan sekä ennen kaikkea puhtaampaa, alkuperäisempää ravintoa.
Suurin este tilalta haettavaan ruokaan on nykyinen lakipolitiikka, mikä on tehnyt ruua suoramyynnin todella hankalaksi. Toinen iso este on nykyinen ja tulevaisuudessa kasvava kokkaustaito ja -halu. Tuottajilla ei tule olemaan resursseja jalostaa lihoja valmiiksi lihamurekkeiksi ja lihapulliksi :). Eli lihaa täytyy osata ja haluta valmistaa. Samalta tilalta pitäisi myös löytyä usempia erilaisia tuotteita jotta se olisi kuluttajalle houkuttelevaa ja kannattavaa lähteä ostamaan muualta kuin isoista ruokamarketeista.
Toki suuret ruokakaupat tulevat säilymään, mutta tekisi myös elintarvikkeiden yleiselle hintatasolle hyvää jos ruoka suoraan tuottajalta olisi edullisempaa kuin Prismasta. Kaupat joutuisivat tarkistelemaan omia kulurakenteitaan yhtä tiukasti kuin me ja tiputtamaan katetuottovaatimustaan.
Asiaa aiheesta tulisi vaikka kymmenen sivua jos oiken innoistuisi näpyttelemään, mutta jätetään tällä kertaa se tähän pintaraapaisuun. Esitetyt asiat ovat täysin omia mielipiteitäni, ei maksettuja :).
Kommentoikaahan omia mielipiteitänne asiasta.
Eläintentilojen lukumäärä on vähentynyt hurjasti 2000-luvulla, mutta tuotettu maito ei juurikaan. Tämä siksi että lehmät tuottavat koko ajan enemmän ja jäljelle jääneet tilat ovat laajentaneet tuotantoaan. Osa lopettaneista karjanpitäjistä kuitenkin jatkaa peltojen viljelyä, joten varmasti pelkkien viljelijöiden määrä on noussut, viljelty peltomäärä sen sijaan on aika vakio.
Yleensä tuottajat myyvät ihan mielellään kuluttajalle suoraan tuotteitaan. Rajoituksia toki on ja kaikenlaista kirjanpito velvoitetta asiasta, joten selvyyden lähitilan myyntihalukkuudesta saa soittamalla ja kysymällä 🙂
Mielenkiintoinen kirjoitus. Ehkä siksi, jotta olen itse pohtinut tuota samaa. Tulevaisuuden maataloutta ja sen mahdollisuuksia Suomessa. Mikäli oikein olen käsittänyt niin ”eläintalous” on Suomessa vähentynyt ja viljelyn osuus kasvanut? Liekö olen oikeassa..
Itse asun ”lähes” maaseudulla ja on meillä muutamia maatiloja ympäristössä. Hakisin mielelläni suoraan tuottajalta maidot, kananmunat yms. mutta enpä ole mennyt kysymään miten sellainen onnistuu. Eikös siitä tullut jokin säädöskin että tinkimaidon myynnissä on rajat? Ja toki olisin valmis maksamaan noista enemmän kuin maksan K- / S-kauppaan.
i love your blog, i have it in my rss reader and always like new things coming up from it.